Free Essay

Karderri

In: Business and Management

Submitted By shkelqimi
Words 457
Pages 2
Ese:Naim Frasheri, bilbili I gjuhes shqipe.

Naim Frasheri eshte nje nga poetet me te njohur shqiptar.Ai u shqua per poezi dhe plot krijime te tjera. Naim Frasheri jetonte ne Frasher te Permetit. Natyra atje ishte e rrethuar me pyje, peme, lule nga me te bukurat dhe kjo gje e frymezoi ate per te shkruar poezi. Ai ka luajtur nje rol themelor per shqipen e re letrare, te cilen e shkroi me nje pasuri te vecante fjalori, duke u mbeshtetur kryesisht ne gjuhen e popullit, e shkroi te paster dhe beri nje pune te dukshme per pasurimin e saj, duke e ngritur ate ne lartesine e nje gjuhe arti te zhvilluar dhe kulture. Ishte poeti me i madh i rilindjes kombetare shqiptare, atdhetar, mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit e i kultures shqiptare. Poema ‘Bageti e bujqesia’ eshte nje nga veprat me te bukura e me te frymezuara jo vetem te Naimit, por edhe te krejt letersise se Rilindjes. Askush para Naimit nuk i kishte kenduar dashurise e mallit per atdheun, krenarise kombetare dhe bukurise se natyres shqiptare me nje gjuhe aq te embel e te bukur. Eshte nder te paret poete qe i kendoi bukurise dhe embelsise se gjuhes sone, eshte nder te paret qe kuptoi vlerat dhe mundesite e saj te shumta per te shprehur mendimet dhe ndjenjat me te thella njerzore. Akoma dhe kesaj dite Naim Frasheri mbetet nje figure e shquar letrare dhe na nderon ne dhe gjithe shqipetaret per veprat e tij te mrekullueshme qe na bejne te kuptojme se sa i shtrenjte eshte vendi jone dhe cfare mrekullish ka ne te.

Naim Frasheri
''Ëndërrime''

Atdheu

O Atdhe! Më je I dashur sa më s`ka
Më je nënë, më je motër, më je vlla.
Nga çka rrotull më I shtrenjtë ti më je,
Je më I miri nga çdo gjë që ka ky dhe.
Ty përditë të pat parë ime nënë,
Dheu yt në fund atë e pati ngrënë.
Nëmëruar ti pat lulet syri I saj.
Te ti lindi, te ti vdiq ajo pastaj.
Ti I ke parë gjysh-stërgjyshërit e mi,
Edhe eshtrat tretur ua ke po ti.
Nga ti, shpirt-o kurrë s`ke qenë ndarë.
Pranë teje patën qeshur, patën qarë.
Nëna Ime vdiq, ndaj ty të kam sot nënë,
Nënë që s`ke vdekje kurrë, faqehënë.

ne kete poezi autori ka folur per atdheun. atdheu eshte i dashur dhe per Naimin eshte si nje nene moter dhe vella. nga cdo gje atdheu eshte me i shtrenjti me i miri. ne te ka lindur ka jetuar eshte rritur nena e tij, gjysh e stergjysherit. trupi i tyre gjendet nen dhe dhe ai e konsideron nene atdheun e tij pasi ajo ka vdekur. Nene e cila nuk vdes kurre.…...

Similar Documents

Vorstadtweiber | Any lie can become Truth (Cantonese) - 謊言遊戲Any lie can become Truth (Cantonese) | RWT1 Business Report - 3891 Words