Free Essay

Laporan Latihan Industri Di Mahkamah

In: Other Topics

Submitted By kimosh
Words 2183
Pages 9
UUUK 4005
LATIHAN AMALI

SEMESTER 2
SESI 2011/2012

LAPORAN LATIHAN AMALI

Disediakan Oleh : Siti Nurhakimah Binti Mohd Wadzir A130153

Disediakan Untuk: Dr. Mahmud Zuhdi Bin Mohd Nor

Tarikh Hantar : 14 September 2012

LAPORAN LATIHAN INDUSTRI DI MAHKAMAH SESYEN DAN MAJISTRET BANDAR BARU BANGI
Oleh: Siti Nurhakimah Binti Mohd Wadzir (A130153)

BAHAGIAN 1: PENGENALAN

Mahkamah Sesyen dan Majistret Bandar Baru Bangi merupakan salah satu mahkamah yang beroperasi di Malaysia bagi mendengar dan menyelesaikan pertikaian kes-kes jenayah dan sivil sejak tahun 2002. Mahkamah Sesyen dan Majistret Bandar Baru Bangi ini diketuai oleh Tuan Zulhelmy B. Hasan sebagai Hakim, diikuti oleh Tuan Bonny Bin Empoh sebagai Pendaftar dan dua orang Jurubahasa iaitu Puan Ruhaidiah Bt Ahmad dan Puan Punitha A/P Subramaniam. Mereka dibantu oleh tiga bahagian di mahkamah iaitu Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, Kaunter Pembayaran dan juga Pendaftaran dan Bailif.

Di Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, bahagian ini diwakili oleh Puan Nolisa Bt Mustafa, Encik Mohd Yusuff B Jamaluddin, Encik Mohd Firdaus B hussin, Encik Puhanesh A/L Subramaian dan Encik Ismail b Rahman (Bilik Fail). Kaunter Pembayaran pula diwakili oleh Encik Mohd Nor Azman B Zakaria. Bagi Pendaftaran dan Bailif pula, bahagian ini diwakili oleh Puan Siti Khawa Bt Kamarudin, Puan Sofia Zirmawaty Bt Mohd Amin, Encik Mohd Razali B Fauzi @ Mohd Zain dan Puan Noor Afzan Zuliana Bt Zulkufly.

Namun begitu, sejak bulan Mac Tahun 2012, Mahkamah Sesyen dan Majistret Bandar Baru Bangi ini tidak lagi mendengar pertikaian kes-kes jenayah. Kes jenayah yang terakhir telah diselesaikan pada bulan Februari Tahun 2012. Hal ini adalah kerana bagi memudahkan pentadbiran dan penyelesaian kes supaya mahkamah menjadi effisyen tanpa kes-kes yang tertunggak Mahkamah Sesyen dan Majistret hanya mendengar kes-kes sivil sahaja sejak Mac 2012. Bagi kes-kes jenayah, ianya diletakkan dibawah bidangkuasa Mahkamah Sesyen dan Majistret Kajang.

Bidangkuasa bagi mendengar kes sivil di Mahkamah Sesyen dan Majistret adalah dalam lingkungan kawasan Bangi, Kajang, Semenyih dan Ampang. Kod-kod kes yang digunakan di Mahkamah Sesyen dan Majistret Bandar Baru Bangi adalah 51(kerajaan), 52(hutang), 53(kemalangan) dan 58(anak angkat) bagi Mahkamah Sesyen. Bagi Mahkamah Majistret pula kod-kod kes adalah 71(kerajaan), 72(hutang), 73(kemalangan), 77(tuntutan kecil) dan 78(tuntutan nafkah). Perbezaan kod kes mahkamah Sesyen dan Majistret ini adalah berdasarkan jumlah tuntutan dimana bagi kes Majistret tuntutan adalah berjumlah RM 25 000 dan kebawah manakala bagi Mahkamah Sesyen berjumlah RM 250 000 (sebelum pindaan Kaedah Mahkamah Rendah 1980 pada 1 Ogos 2012).

BAHAGIAN 2: AKTIVITI

Antara aktiviti yang telah dilakukan sepanjang menjalani Latihan Industri bersama rakan-rakan yang lain, adalah menghadiri perbicaraan, mencari dan membaca fail kes mati, melawat sekitar mahkamah serta menjalankan tugasan yang diberikan oleh Tuan Hakim. Selain itu, kami juga ada menebual staf mahkamah dan membantu staf mahkamah memfailkan saman baru serta memberikan no kes fail dan merekodkan bayaran mahkamah. Malahan sepanjang berada di Mahkamah Sesyen dan Majistret Bandar Baru Bangi ini, kami diberikan layanan yang baik oleh semua staf disini. Kami juga ada mengadakan jamuan pot luck sebelum puasa Bulan Ramadhan bermula dan Jamuan Raya serta perpisahan pelajar industri juga disambut pada hari terakhir kami menjalani Latihan Industri kami. Kedua-dua majlis ini secara tidak langsung merapatkan lagi hubungan kami dengan staf-staf mahkamah disini.

BAHAGIAN 3: HURAIAN AKTIVITI

Sepanjang sepuluh minggu Latihan Industri, Penyelia kami iaitu Tuan Bonny Bin Empoh (Pendaftar Mahkamah Sesyen dan Majistret Bandar Baru Bangi) telah memberikan sedikit taklimat tentang aktiviti/kerja harian di mahkamah. Kami ditugaskan untuk mendengar perbicaraan pada sebelah pagi sepanjang Latihan Industri dan mengambil fail dari bilik fail untuk melihat dokumen serta prosedur yang berlaku sepanjang perbicaraan. Antara fail yang Tuan Bonny beritahu amat berguna adalah fail kes anak angkat kerana tidak semua mahakmah di Malaysia mempunyai kes anak angkat. Kami juga bertuah kerana boleh mengakses bilik fail kerana sekiranya kami peguam ataupun bukan staf mahkamah kami tidak berpeluang untuk mengakses bilik fail dengan mudah. Peguam yang ingin membuat carian fail dikenakan bayaran dan akses mereka adalah terhad.

Latihan industri kami juga ditemani oleh Pelajar dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Universiti Sains Islam Malaysia. Semasa perbicaraan terdapat banyak kes yang menarik. Walaupun kami hanya dapat mendengar kes-kes sivil sahaja dan kebanyakannya adalah kes kemalangan dan hutang, bagi kes kemalangan terdapat pelbagai ragam plaintif dan saksi yang dapat kami saksikan. Terdapat kes yang berunsur penipuan dimana defenden kes langsung tidak bersalah kerana kemalangan adalah disebabkan oleh plaintif semata-mata. Terdapat juga plaintif yang tidak tahu berbahasa melayu, tidak tahu membaca dan tidak begitu cerdik. Kebiasaannya, semasa mahkamah bersidang, terdapat sebutan kes, penetapan tarikh bicara, pengurusan kes dan Penghakimah Persetujuan. Kebanyakan kes kemalangan kebiasaannya yang tidak melalui proses perbicaraan akan ditentukan oleh penghakiman persetujuan.

Pada 4 Julai 2012, saya berpeluang beramah mesra dengan seorang peguam bersama dengan rakan dari UIA. Peguam tersebut merupakan peguam yang banyak mengendalikan kes tuntutan insurans daripada kes kemalangan. Beliau adalah Puan Noraida dari Tetuan T. Rajagopal yang beroperasi di Kajang. Beliau menceritakan pengalaman beliau sebagai seorang peguam dan beliau banyak memberi dorongan kepada kami untuk terus maju dalam bidang perundangan ini. Berkenaan dengan latihan dalam kamar, beliau mencadangkan agar kami memlih firma yang mengendalikan pelbagai kes agar kami dapat menimba pengetahuan dan pengalaman dalam pelbagai jenis kes. Selain itu juga, kami berpeluang mendengar perintah mahkamah terhadap tahanan kes narkotik yang kebanyakannya diarahkan menjalani pemulihan di Pusat Pemulihan Tampin dan menjalani pengawasan selama 2 tahun serta perlu melapor diri di Balai Polis yang ditetapkan pada tarikh yang spesifik setiap bulan sepanjang tempoh pengawasan.

Sepanjang tempoh kami dapat mengakses bilik fail mati, kami telah berkesempatan membuat carian fail dan membaca semua jenis kod fail yang terdapat di sana. Antaranya adalah kes 53-500-08 antara Muhammad Zulfikar Bin Darius Kartin dan Nurrashidah Binti Buyung You. Dalam kes ini plaintif berjaya mendapat gantirugi am dan khas sebanyak RM8000 kepada ibu budak plaintif, RM5000 atas nama plaintif dan RM37000 kepada plaintif kedua serta RM5000 sebagai kos persetujuan penuh dan muktamad. Bagi kes tuntutan nafkah 78-1-07, Lechemi a/p Krishnan v Marimuthu a/l Karupannan dimana dalam kes ini mahkamah memerintahkan defenden membayar bayaran nafkah RM400 bermula Januari 2008 dan RM300 untuk bulan-bulan seterusnya.

Semasa sesi temubual bersama Encik Razali pada petang Jumaat (6 Julai 2012), kami diberi penerangan tentang mahkamah dan bidangkuasa mahkamah. Beliau menerangkan bidangkuasa mahkamah yang hanya mendengar kes sivil dan kawasan yang jatuh dibawah bidangkuasa mahkamah iaitu Ampang, Semenyih dan Kajang. Kebanyakan kes disini merupakan kes kemalangan. Kemudian beliau menerangkan cara-cara untuk memfailkan saman iaitu bermula dari kaunter bayaran dan kes hanya akan difailkan setelah bayaran dibuat. Bagi kes majistret bayaran RM50 dikenakan manakala untuk kes sesyen RM100. Selepas itu, no kes akan diberikan dan tarikh untuk sebutan boleh didapati daripada Jurubahasa Mahkamah. Kemudian proses pemfailan akan dilakukan dibahagian pemfailan dimana kami akan mengecop tarikh dan cop mahkamah pada saman yang diberikan. Selepas itu, bagi memudahkan urusan menyusun fail, Mahkamah Sesyen dan Majistret Bangi ada menyediakan sistem kod dan tagging mereka sendiri mengikut kod kes dan tahun. Setelah itu, tarikh, nama plaintif dan defenden serta tuntutan akan direkodkan di dalam buku kausa yang disusun mengikut kod kes.

Menurut Encik Razali, buku kausa ini mempunyai peranan yang penting kerana merangkumi semua maklumat kes. Sekiranya buku ini hilang, ibarat nyawa dan nadi mahkamah juga hilang. Selain itu, beliau juga ada menerangkan tugas-tugas bailif mahkamah yang ditugaskan untuk menyita barangan. Bagi kes lelongan yang melibatkan hartanah, ianya hanya dilakukan di Mahkamah Tinggi.

Pada petang 13 Julai 2012 (Jumaat), kami dibawa melawat mahkamah yang tidak digunakan serta lokap yang ada di Mahkamah oleh Encik S. Puhanesh. Kami dibenarkan untuk masuk dan melihat lokap tersebut. Selain itu, kami diberi peluang melawat kamar Hakim dan bilik jurubahasa yang tidak lagi digunakan semenjak Mahkamah Bangi tidak lagi mendengar kes jenayah.

Selain itu, kami juga telah diberi kebenaran untuk melihat bagaimana sesi tahanan reman dijalankan. Kebiasaannya Pendaftar iaitu Tuan Bonny yang akan memberikan tempoh reman bagi tahanan reman mengikut pertuduhan yang dikenakan keatas tahanan. Kemudian, pada 27 Julai 2012 (Jumaat), kami diberi peluang untuk mengikut Tuan Hakim ke Mahkamah Sesyen/Majistret PATI KLIA Sepang. Semasa disana, kebanyakan kes yang dijalankan adalah kes tahanan warga asing yang tinggal di Malaysia melebihi tempoh dan mereka diarahkan untuk pulang ke Negara asal. Ada diantara tahanan yang dikenakan denda, penjara 3 bulan, sebatan dan kedua-duanya. Ianya bergantung pada pertuduhan yang dikenakan terhadap tahanan. Menurut Pendaftar Mahkamah Sepang, Tuan Rozaidi Yaacob, Mahkamah Sepang mempunyai hari-hari tertentu dalam mendengar kes sivil, jenayah dan tahanan warga asing. Contohnya seperti hari Jumaat, kebanyakannya adalah kes tahanan warga asing yang tinggal lebih masa di Malaysia.

Bagi membantu staf mahkamah, kebiasaannya kami diminta untuk memfailkan saman baru dengan mengecop dan menulis di dalam buku kausa. Kebanyakan kes yang kami failakan adalah dibawah pengurusan Encik Yusuff iaitu kes Majistret, 71, 72, 73 dan 77. Pada petang 2 Ogos 2012, kami diberikan tugasan mahkamah iaitu mock trial. Kami bersama pelajar UIA dibahagikan kepada 2 kumpulan. Husna, Faizal dan 2 orang pelajar UIA melakukan kes kod 52 (tuntutan hutang) manakala kami, Hakimah, Aziera, Wan Munira, Sutina dan Hanis melakukan kes 53 (kemalangan). Kami disuruh membuat dokumen-dokumen yang diperlukan bagi membawa kes ke Mahkamah. Pada peringkat pertama, kami perlu memfailkan saman dan pernyataan tuntutan. Saman ini perlu dihantar pada 7 Ogos 2012. Selepas itu, kami diminta menyiapkan pembelaan dan afidavit penyampaian. Ianya perlu dihantar pada 13 Ogos 2012. Setelah itu, kami perlu menyiapkan ikatan dokumen iaitu pliding, ikatan dokumen plaintif dan ikatan dokumen defenden. Ikatan dokumen ini perlu dihantar pada 13 Ogos 2012. Selepas itu, kami diminta untuk menghantar hujahan plaintif dan defenden pada 29 Ogos 2012. Selepas disemak, Tuan Hakim telah memberikan penghakiman liabiliti 50-50 terhadap plaintif dan defenden.

BAHAGIAN 4: ILMU DAN PENGALAMAN

Spenjang tempoh Latihan Industri ini, banyak ilmu dan pengalaman yang kami dapati. Antaranya kami dapat menyaksikan prosiding perbicaraan yang sebenar, melakukan pemfailan saman baru serta membuat segala dokumen bagi membawa kes ke mahkamah (mock trial). Selain itu, kami juga dapat mendengar perbicaraan dengan lebih dekat apabila kami dibenarkan untuk duduk disebelah jurubahasa semasa perbicaraan dijalankan. Etika peguam semasa di mahkamah juga dapat kami lihat dimana peguam juga mempunyai pelbagai ragamnya semasa menjalankan perbicaraan sewaktu mengambil keterangan saksi. Malahan, kami juga semasa sehari sebelum kami pulang untuk cuti raya puasa, kami telah mendapat peluang duduk di kawasan peguam untuk mendengar sebutan dan perbicaraan dengan lebih dekat lagi. Kami juga dapat merasai pengalaman apabila duduk didalam sel lokap di dalam mahkamah. Polis mahkamah iaitu Encik Hashim ada berpesan kepada kami sekiranya kami menjadi peguam sivil buatlah kes kemalangan kerana buat masa sekarang ini, daripada pemerhatian kebanyakan peguam kes kemalangan adalah peguam berbangsa India.

BAHAGIAN 5: PENUTUP, CADANGAN DAN PENAMBAHBAIKAN

Secara keseluruhannya, Latihan Industri ini banyak mendedahkan kami terhadap cara kerja dimahkamah dengan lebih jelas lagi. Kami juga berpeluang mengakses bilik fail yang mana bukan sembarangan orang boleh mengakses bilik tersebut kerana ianya sulit. Melalui latihan industri ini kami dapat menimba ilmu dan pengalaman daripada staf yang berpengalaman dan meneliti bagaimana hakim memberikan penghakiman terhadap kes-kes yang dijalankan. Mahkamah merupakan antara tempat terbaik untuk pelajar memerhati prosiding perbicaraan, melihat contoh-contoh dokumen dan sebagainya. Malahan, mahkamah juga tidak jauh beza skop kerja dengan firma guaman. Perbezaannya, pelajar tiada perbicaraan di firma guaman. Namun, mereka berpeluang mengikut peguam ke mahkamah untuk menghadiri perbicaraan. Di mahkamah juga, pelajar boleh menyediakan dokumen dengan melihat contoh daripada kes yang telah selesai atas usaha mereka sendiri. Malahan, sekiranya penyelia ataupun pegawai di mahkamah menugaskan mereka untuk membuat dokumen, ianya adalah satu pengalaman yang baik yang dapat diperoleh pelajar.

Sebagai cadangan, bagi memantapkan lagi latihan industri ini, perkara pertama yang perlu diubah adalah daripada buku laporan harian. Untuk memantapkan komunikasi antara pelajar dan penyelia, buku laporan harian perlu disemak penyelia pada setiap minggu. Selain itu, aktiviti harian pula sebaiknya dirumuskan mengikut hari. Oleh itu, 5 laporan harian wajar diletakkan didalam satu muka surat sahaja dengan dibahagikan mengikut hari. Selain itu, panduan kepada penyelia juga wajar diberikan kerana penyelia mempunyai tugas mereka sendiri. Mereka tiada masa untuk memikirkan apa yang patut mereka tugaskan kepada kami. Saya mencadangkan agar semasa latihan industri satu tugasan ditugaskan supaya pelajar boleh merasai secara sendiri bagaimana dokumen itu dihasilkan. Sebuah tugasan yang ringkas sudah memadai sebagai pengetahuan asas sebelum pelajar memasuki Tahun 4. Bagi soalan kaji selidik pula, pada saya soalan yang diberikan perlulah wajar dan mudah difahami kerana staf dan orang luar yang bukan ahli akademik tidak memahami soalan yang ditanya. Kebanayakan mereka sibuk dan ada yang tidak mahu mengisi soalan kaji selidik tersebut kerana panjang. Soalan kaji selidik tersebut juga wajar dibahagikan mengikut tempat latihan dan bukannya mengikut pelajar kerana ada tempat yang staf tidak ramai perlu mengisi soalan tersebut sebanyak 2 set seorang.

Memandangkan Latihan Industri telah menjadi 10 minggu, oleh itu wajar bagi Fakulti untuk membahagikan tempoh tersebut kepada 2 tempat latihan industri supaya pengalaman dan ilmu yang ditimba dapat diluaskan lagi. Sebagai contoh, semasa latihan, pelajar USIM yang menjalani 2 bulan latihan industri telah membahagikan sebulan di mahkamah dan sebulan lagi di firma. Dengan cara ini, pelajar dapat melihat sendiri corak perjalanan pekerjaan dalam bidang perundangan ini. Malah secara tidak langsung ia dapat melengkapi kekurangan pengalaman diantaranya.

LAMPIRAN: Gambar Aktiviti
Perhimpunan Penjawat Awam Jamuan “pot luck”

Bersama staf mahkamah…...

Similar Documents

Free Essay

Laporan Praktikum

...LAPORAN PRAKTIKUM Remote Laboratory Disipasi Kalor HotWire Nama : Eki Noerfitriyani NPM : 1306368053 Fakultas/Prodi : Teknik/Teknik Lingkungan No&Nama Percobaan :KR01, Disipasi Kalor HotWire Minggu Percobaan : Ke-1 Tanggal Percobaan : 21 September 2013 LABORATORIUM FISIKA DASAR UPP IPD UNIVERSITAS INDONESIA 2013 I. Tujuan Praktikum Menggunakan hotwire sebagai sensor kecepatan aliran udara. II. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Alat Kawat pijar (hotwire) Fan Voltmeter dan Ampmeter Adjustable power supply Camcorder Unit PC beserta DAQ dan perangkat pengendali otomatis III. Teori Single normal probe adalah suatu tipe hotwire yang paling banyak digunakan sebagai sensor untuk memberikan informasi kecepatan aliran dalam arah axial saja. Probe seperti ini terdiri dari sebuah kawat logam pendek yang halus yang disatukan pada dua kawat baja. Masing masing ujung probe dihubungkan ke sebuah sumber tegangan. Energi listrik yang mengalir pada probe tersebut akan didispasi oleh kawat menjadi energi kalor. Besarnya energi listrik yang terdisipasi sebanding dengan tegangan , arus listrik yang mengalir di probe tersebut dan lamanya waktu arus listrik mengalir. P = v i Δ t .........( 1 ) Bila probe dihembuskan udara maka akan merubah nilai resistansi kawat sehingga merubah besarnya arus listrik yang mengalir. Semakin cepat udara yang mengalir maka perubahan nilai resistansi juga semakin besar dan arus listrik yang mengalir juga berubah. Jumlah perpindahan panas yang diterima probe......

Words: 1923 - Pages: 8

Free Essay

Perancangan Kajian Penilaian Terhadap Program Latihan

...PENGENALAN Pendahuluan Sesuatu program latihan yang dijalankan sering kali mendapat perhatian dan tumpuan ramai, yang mana hari ini ianya merupakan keperluan kelangsungan masa depan bagi sesebuah organisasi. Latihan merupakan faktor yang penting bagi sesebuah organisasi bagi menghadapi perkembangan dan cabaran. Di Amerika Syarikat dianggarkan USD40 billion setahun dibelanjakan untuk program latihan oleh syarikat syarikat untuk melatih eksikutif dan pengurus mereka, (Mann & Robertson). Manakala di Malaysia sebanyak RM 400 juta di peruntukkan dalam Rancangan Malaysia Kelapan untuk program latihan, (Junaidah, 2002), Malangnya keberkesanan latihan yang dilaksanakan melalui program tertentu tidak dapat disahkan kerana amalan penilaian terhadap program latihan dibuat dengan cara yang formal tetapi tidak sistematik dan komprehensif (Shamsuddin, 1998). Maka terdapat perbezaan diantara model yang disyorkan didalam literatur dengan amalan penilaian latihan yang digunakan oleh agensi latihan Tujuan Kertas Projek Kertas projek ini merupakan perancangan kajian penilaian terhadap program latihan yang dikendalikan oleh BTN Cawangan Negeri Kelantan berkaitan dengan kenegaraan dan kepimpinan dikalangan mahasiswa intitusi pengajian tinggi awam dan swasta di Kelantan. Kajian ini menggunakan Model Penilaian Kirtpatrick (1998) melalui Penilaian Empat Tahap iaitu tahap reaksi, pembelajaran, perlakuan dan keberhasilan Kajian ini dibuat dengan menggunakan data sekunder dan primer,......

Words: 3840 - Pages: 16

Free Essay

Keterbatasan Laporan Keuangan Pt Modern Internasional

...PT MODERN INTERNASIONAL Tbk Keterbatasan laporan keuangan PT Modern Internasional sebagai berikut: 1. Risiko Persaingan Perusahaan dan anak perusahaan menghadapi persaingan pasar terhadap produk-produk sejenis yang dipasarkan oleh perusahaan lainnya. Adapun saingan-saingan PT Modern Internasional terutama persaingan pada salah satu sektor bisnis nya yaitu 7-Eleven. Indomaret, Alfamart, dan Circle K merupakan saingan utama dalam mendapat pangsa pasar. Terutama pada Circle K yang juga merupakan convenience store yang juga menjual beberapa produk siap saji. Persaingan yang ketat dapat mengakibatkan menurunnya tingkat laba yang diperoleh dan berkurangnya sebagian pangsa pasar produk-produk perusahaan. Apalagi persaingan di Indonesia pada industri ritel telah berada pada situasi yang sangat ramai. Convenience store 7-Eleven merupakan bisnis ritel yang fokus pada produk makanan dan minuman siap saji. Sebagai pemain baru di bisnis ritel di Indonesia 7-Eleven harus bisa ikut bersaing dengan pemain – pemain yang sudah ada. Tapi, meskipun persaingan industri ritel di Indonesia saat ini sangat ketat, pemain baru seperti 7-Eleven telah menunjukkan perkembangan yang baik dan perusahaan juga optimis mampu bersaing karena gerai convenience store 7-Eleven yang menyajikan makanan dan minuman siap saji ini memiliki perbedaan dari lawan - lawannya. Salah satu produknya yang telah dikenal secara internasional yaitu Slurpee yang telah membuat sebuah tren baru dalam sebuah minuman.......

Words: 441 - Pages: 2

Free Essay

Laporan Liberisasi

...1|ASC FISIP UI Laporan Penelitian ASEAN Study Center Universitas Indonesia bekerja sama dengan Kementerian Luar Negeri Republik Indonesia Makmur Keliat, Ph.D Asra Virgianita, MA Shofwan Al Banna Choiruzzad, Ph.D Agus Catur Aryanto Putro, S.Sos 2013 2|ASC FISIP UI KATA PENGANTAR Laporan penelitian ini merupakan hasil penelitian tentang Tenaga Kerja Terampil Indonesia dan Liberalisasi Jasa ASEAN yang dilakukan oleh ASEAN Study Center Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik Universitas Indonesia bekerjasama dengan Badan Pengkajian dan Pengembangan Kebijakan Kementerian Luar Negeri Republik Indonesia. Tema penelitian ini menjadi tema penting mengingat urgensinya untuk menata kesiapan pemerintah dan masyarakat dalam menghadapi Masyarakat Ekonomi ASEAN 2015. Penelitian ini mengkaji kondisi delapan sektor yang telah disepakati di dalam Mutual Recognition Arrangement atau Mutual Recognition Agreement Framework. Analisis dirancang untuk: (1) mendapatkan gambaran mengenai nilai strategis berbagai sektor jasa yang disepakati di dalam ASEAN MRA dan MRA Framework; (2) memetakan daya saing pekerja terampil Indonesia di berbagai sektor tersebut; (3) mengidentifikasi tantangan-tantangan yang akan muncul berkaitan dengan liberalisasi sektor jasa ASEAN di masing-masing sektor jasa. Dengan kajian ini diharapkan dapat memberikan sumbangsih pada pembuatan kebijakan berkaitan dengan liberalisasi sektor jasa ASEAN dengan tentu saja menempatkan kepentingan nasional Indonesia sebagai......

Words: 37778 - Pages: 152

Free Essay

Analisis Kasus Industri Rokok Ditinjau Dari Teori Etika Egoisme

...HUKUM DAN ETIKA BISNIS Analisis Kasus Industri Rokok Ditinjau dari Teori Etika Egoisme Oleh: Kelompok 1 Alfian Nur Ubay P056132101.51 Andhi Reza Atmadiputra P056132111.51 Awisal Fasyni P056132141.51 Bima Wahyu Widodo P056132151.51 Bimahri Qaulan Tsaqiela P056132161.51 Cindy Puspita P056132171.51 Rizki Putri Nurdiati P056132361.51 Vania Pramatatya P056132411.51 R 51 Dosen: Prof. Dr. Ir. Aida Vitalaya S. Hubeis PROGRAM MAGISTER MANAJEMEN PROGRAM PASCASARJANA MANAJEMEN DAN BISNIS INSTITUT PERTANIAN BOGOR 2014 KATA PENGANTAR Puji syukur kami panjatkan kehadirat Allah SWT, karena berkat rahmat dan hidayah-Nya kami telah mampu menyelesaikan tugas makalah yang berjudul “Analisis Kasus Industri Rokok Ditinjau dari Teori Etika Egoisme”. Tugas makalah ini disusun untuk memenuhi tugas mata kuliah Hukum dan Etika Bisnis. Kami menyadari bahwa selama penulisan banyak mendapat bantuan dari berbagai pihak. Oleh sebab itu, kami mengucapkan terima kasih kepada: 1. Prof. Dr. Ir. Aida Vitalaya S. Hubeis selaku dosen mata kuliah Hukum dan Etika Bisnis. 2. Pihak lain yang turut membantu dalam proses penyusunan makalah ini, baik secara langsung maupun tidak. Makalah ini bukanlah karya yang sempurna karena masih banyak kekurangan, baik dalam hal isi maupun sistematika dan teknik penulisannya. Oleh sebab itu, kami sangat mengharapkan kritik dan sarannya yang bersifat membangun dalam penyempurnaan karya tulis ini. Semoga makalah ini dapat memberikan......

Words: 4531 - Pages: 19

Free Essay

Spesialisasi Industri

...MAKALAH SEMINAR PEMERIKSAAN AKUNTANSI SPESIALISASI INDUSTRI AUDITOR SEBAGAI PREDIKTOR ERC PERUSAHAAN PUBLIK YANG TERDAFTAR DI BURSA EFEK INDONESIA (HANS HANANTO ANDREAS) MODEL PENELITIAN PERHITUNGAN JASWADI KWIK KIAN GIE SCHOOL OF BUSINESS DISUSUN OLEH: Agnes Priyanti | 38110110 Cynthia Yolanda | 32110011 Esther Claudya Situmorang | 31110391 Inggried | 34110198 Johanna Angela | 39110133 Maggie | 32110112 KELAS : A DOSEN: CARMEL meiden INSTITUT BISNIS DAN INFORMATIKA KWIK KIAN GIE MEI 2014 DAFTAR ISI BAB I 1 PENDAHULUAN 1 A. LATAR BELAKANG 1 B. RUANG LINGKUP 2 C. TUJUAN PENELITIAN 2 BAB II 3 TINJAUAN PUSTAKA DAN HIPOTESIS 3 A. TINJAUAN PUSTAKA 3 B. HIPOTESIS 8 BAB III 10 METODE PENELITIAN 10 A. PENENTUAN POPULASI DAN SAMPEL 10 B. PEMILIHAN DAN PENGUKURAN VARIABEL 11 C. TEKNIK DAN LANGKAH ANALISIS 16 D. UJI HIPOTESIS 16 BAB IV 20 ANALISIS DAN UJI PENELITIAN 20 BAB V 30 KESIMPULAN DAN SARAN 30 A. KESIMPULAN 30 B. SARAN 30 DAFTAR PUSTAKA 32 BAB I PENDAHULUAN A. LATAR BELAKANG Informasi sangat penting bagi investor dalam pengambilan keputusan investasi. Perusahaan – perusahaan publik yang terdaftar di Bursa Efek Indonesia diwajibkan melapor laporan keuangan secara berkala sebagai salah satu sumber informasi bagi investor dan pengambilan keputusan investasi para pelaku pasar. Salah satu informasi yang disajikan adalah pengumuman yang berhubungan dengan laba, karena informasi laba ini......

Words: 5476 - Pages: 22

Free Essay

Laporan Akhir Manajemen Operasional

...  Laporan  Akhir  Manajemen  Operasional   Lombok  Tour   05  PKJ  –  Binus  University   ABSTRACT   Manajemen  operasi  adalah  area  bisnis  yang  berfokus  pada  proses  produksi   barang  dan  jasa,  serta  memastikan  operasi  bisnis  berlangsung  secara  efektif  dan   efesien.  Seorang  manajer  operasi  bertanggung  jawab  mengelola  proses   pengubahan  input  (dalam  bentuk  material,  tenaga  kerja,  dan  energi)  menjadi   output  (dalam  bentuk  barang  dan  jasa).           Daftar  Isi   Profil  Perusahaan  ...................................................................................................   3   Pengertian  manajemen  operasional  ..........................................................................................................  3   Aplikasi  teori  manajemen  operasional  .....................................................................................................  4   Product  Design  .......................................................................................................   5   PRODUCT  LIFE  CYCLE  ......................................................................................................................................  5  ......

Words: 3119 - Pages: 13

Free Essay

Optimalisasi Waqaf Tunai Melalui Peran Satria (Safety Triangle of Stakeholders) Sebagai Upaya Peningkatan Daya Saing Umkm Yang Berkelanjutan Di Indonesia (Studi Kasus : Umkm Sentra Industri Keramik Dinoyo, Malang)

... Optimalisasi Waqaf Tunai melalui Peran SATRIA (Safety Triangle of Stakeholders) sebagai Upaya Peningkatan Daya saing UMKM yang Berkelanjutan di Indonesia (Studi Kasus : UMKM Sentra Industri Keramik Dinoyo, Malang) Oleh: Aji Nur Afifatul Hasna LusianaWatiningsih Sarintan Pratiwi Usman UNIVERSITAS BRAWIJAYA MALANG 2014 HALAMAN PENGESAHAN USULAN LKTI NASIONAL SELF XI 2014 1. Judul Kegiatan : Optimalisasi Waqaf Tunai melalui peranSATRIA (SafetyTriangle of Stakeholders) sebagai Upaya Peningkatan DayaSaingUMKM yang Berkelanjutan di Indonesia (Studi KasusUMKM Sentra Industri Keramik Dinoyo, Malang) 2. Ketua Pelaksana Kegiatan a) Nama Lengkap : Aji Nur Afifatul Hasna b) NIM : 125020300111060 c) Jurusan : Akuntansi d) Universitas : UniversitasBrawijaya e) AlamatRumah dan No Tel/HP : Perum Persada Bhayangkara Singashai Blok N-16 Malang/085755500645 f) Alamat email :ajinurafifatul@gmail.com 3. AnggotaPelaksanaKegiatan : 2 orang 4. DosenPendamping a) Namalengkap dan gelar :AchmadZaky, SE.,MSA.,Ak. b) NIP : 19841024 201012 1 003 c) AlamatRumah dan No tel,/ HP : Tata surya II/7 Malang/ 081805081000 Malang, 13 April 2014 Ketua Pelaksana Kegiatan (Aji Nur Afifatul Hasna)NIM. 125020300111060 | Dosen Pendamping(AchmadZaky, SE.,MSA.,Ak.)NIP. 19841024 201012 1 003 | | | Pembantu Dekan Bidang KemahasiswaanFakultas Ekonomi dan Bisnis (Fatchur Rohman, SE., Msi., Dr)NIP. 19610121 1986011 002 | ...

Words: 6947 - Pages: 28

Free Essay

Laporan Kinerja

...Slide 1 Setiap instansi pemerintah berkewajiban untuk menyiapkan, menyusun dan menyampaikan laporan kinerja secara tertulis, periodik dan melembaga. Pelaporan kinerja ini dimaksudkan untuk mengkomunikasikan capaian kinerja instansi pemerintah dalam suatu tahun anggaran yang dikaitkan dengan proses pencapaian tujuan dan sasaran instansi pemerintah. Pelaporan kinerja oleh instansi pemerintah ini kemudian dituangkan dalam dokumen Laporan Akuntabilitas Kinerja Instansi Pemerintah (LAKIP) Slide 2 Prinsip-Prinsip LAKIP Penyusunan LAKIP harus mengikuti prinsip-prinsip pelaporan pada umumnya, yaitu laporan harus disusun secara jujur, obyektif, akurat dan transparan. Di samping itu, perlu pula diperhatikan: * Prinsip lingkup pertanggung jawaban. Hal-hal yang dilaporkan harus proporsional dengan lingkup kewenangan dan tanggung jawab masing-masing dan memuat baik mengenai kegagalan maupun keberhasilan. * Prinsip prioritas. Yang dilaporkan adalah hal-hal yang penting dan relevan bagi pengambilan keputusan dan pertanggungjawaban instansi yang diperlukan untuk upaya-upaya tindak lanjutnya. * Prinsip manfaat, yaitu manfaat laporan harus lebih besar daripada biaya penyusunannya, dan laporan harus mempunyai manfaat bagi peningkatan pencapaian kinerja. Dalam hubungan itu, perlu pula diperhatikan beberapa ciri laporan yang baik seperti relevan, tepat waktu, dapat dipercayai, diandalkan, mudah dimengerti (jelas dan cermat), dalam bentuk yang menarik (tegas dan konsisten, tidak......

Words: 3918 - Pages: 16

Free Essay

Laporan Magang

...LAPORAN KELOMPOK MAGANG KEAHLIAN BPJS KESEHATAN KABUPATEN KERINCI Oleh: Nevita Dolla Ariesty 1109362 FAKULTAS EKONOMI UNIVERSITAS NEGERI PADANG 2015 BAB I PENDAHULUAN A. Latar Belakang Magang Keahlian Praktek Magang Keahlian merupakan kegiatan kurikuler yang dikemas dalam sebuah mata kuliah yaitu Magang Keahlian. Magang keahlian adalah suatu bentuk proses pembelajaran mahasiswa yang mendukung program pendidikan di FE UNP dan program teknis praktis yang ditemukan di lapangan. Penyelenggaraan pendidikan keahlian profesional yang memadukan secara sistematis dan sinkron antara program pendidikan di FE UNP dengan program penguasaan keahlian yang diperoleh melalui kegiatan pengalaman langsung di dunia kerja yang mengarah kepada pencapaian tingkat keahlian profesional tertentu. Dalam mata kuliah ini kegiatan pembelajaran dilaksanakan secara langsung di dunia kerja. Kegiatan ini bertujuan untuk membekali mahasiswa dengan keahlian praktis yang sesuai dengan situasi dan kondisi kerja nyata (riil) yang tidak diperoleh di perguruan tinggi sehingga mahasiswa diharapkan lebih memahami dan memiliki keterampilan dalam suatu disiplin ilmu. Hasil dari kegiatan magangkeahlian ini akan menjadi salah satu syarat bagi mahasiswa untuk menyelesaikan pendidikannya di FE UNP dan aspek penentu bagi keberhasilan mereka di dunia kerja setelah lulus. Setiap mahasiswa FE UNP wajib mengikuti magang keahlian yang pelaksanaannya langsung di perusahaan atau di instansi pemerintah.......

Words: 3336 - Pages: 14

Free Essay

Analisa Laporan Keuangan

... |ANALISIS | |LAPORAN | |KEUANGAN | |CHAPTER 01 | |Gambaran Umum Analisis Laporan Keuangan | |CHAPTER 02 | |Pelaporan dan Analisis Keuangan | |PROGRAM PASCA SARJANA | |MAGISTER AKUNTANSI | |UNIVERSITAS TRISAKTI | [pic] KELOMPOK 1 : RONALD ( 123-131-067 ) DENNYS SURYA ( 123-131-015 ) MIFTAH ( 123-131-046 ) ARFIANTO ( 123-131-096 ) RIKA ( 123-131-064 ) WILLIAM ( 123-131-080 ) STEVANUS ( 123-140-140 ) DR. VINOLA HERAWATY, AK, CA, MSC UNIVERSITAS TRISAKTI KATA PENGANTAR Dengan memanjatkan puji syukur kepada Tuhan Yang Maha Esa penulis dapat menyelesaikan tugas pembuatan makalah yang berjudul “ Gambaran Umum Analisis Laporan Keuangan & Pelaporan dan Analisis Keuangan ” dengan lancar. Semoga makalah ini bisa bermanfaat bagi pembaca pada umumnya dan penulis pada khususnya, penulis menyadari bahwa dalam pembuatan makalah ini......

Words: 10835 - Pages: 44

Free Essay

Psak1-Penyajian-Laporan-Keuangan

...PSAK 1 – PENYAJIAN LAPORAN KEUANGAN IAS 1 - Presentation of Financial Statement Presented by: Dwi Martani Agenda 1 2 3 4 Tujuan dan Ruang Lingkup Laporan K L Keuangan Struktur dan Isi Ilustrasi 2 TUJUAN Dasar-dasar bagi penyajian laporan keuangan bertujuan umum ( (general purpose fi l financial statements) agar d i l t t t ) dapat t dibandingkan baik dengan laporan keuangan periode sebelumnya maupun dengan laporan keuangan entitas lain. Pernyataan ini mengatur: persyaratan bagi penyajian laporan keuangan struktur laporan keuangan persyaratan minimum isi laporan keuangan. PSAK 1 RUANG LINGKUP Entitas menerapkan Pernyataan ini dalam penyusunan dan penyajian laporan keuangan bertujuan umum sesuai dengan Standar Akuntansi Keuangan. Pernyataan ini tidak berlaku bagi penyusunan dan penyajian laporan keuangan entitas syariah. PSAK 1 Tujuan Laporan Keuangan Laporan keuangan adalah suatu penyajian terstruktur dari posisi keuangan dan kinerja keuangan suatu entitas entitas. Tujuan laporan keuangan memberikan informasi mengenai posisi keuangan, kinerja keuangan, dan arus kas entitas yang bermanfaat bagi sebagian besar kalangan pengguna laporan dalam pembuatan keputusan ekonomi. p 5 Tujuan Laporan Keuangan Laporan keuangan menunjukkan hasil pertanggungjawaban p g j p gg gj manajemen atas penggunaan sumber daya yang dipercayakan kepada mereka. Laporan keuangan menyajikan informasi : p g y j aset; liabilitas; ekuitas; ; pendapatan dan......

Words: 1796 - Pages: 8

Free Essay

Laporan Keuangan Pt Astra Agro Lestari

...ENTITAS ANAK/ AND SUBSIDIARIES LAPORAN KEUANGAN KONSOLIDASIAN/ CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS 31 DESEMBER 2014 DAN 2013/ 31 DECEMBER 2014 AND 2013 PT ASTRA AGRO LESTARI Tbk DIRECTOR'S STATEMENT REGARDING RESPONSIBILITY FOR THE CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS OF ( 31 December 2014 ) SURAT PERNYATAAN DIREKSI TENTANG TANGGUNG JAWAB ATAS LAPORAN KEUANGAN KONSOLIDASIAN ( 31 Desember 2014 ) PT ASTRA AGRO LESTARI Tbk DAN ENTITAS ANAK /AND SUBSIDIARIES We, the undersigned.- Kami yang bertanda tangan dibawah ini : 1. Nama Alamat Alamat Domisili Nornor Telepon Jabatan 2. Nama Alarnat Alamat Domisili Nomor Tel epon Jabatan Widya Wiryawan JI.Pulo Ayang Raya Blok OR-I Kawasan Inclustri Pub Gadung Jakarta 13930 11.Tebet Timur Dal am VI D16 Jakarta Selatan 021-4616555 Presiden DirekturlPresident Director 1. Rudy .11.Pulo Ayang Raya Blok OR-1 Kawasan Industrt Pula Gadung Jakarta 13930 JI. P Jayakarta 121 No. 54 Sawah Besar Jakarta Pusat 021-4616555 Direktur Keuangan7Finance Director 2. Men yatakan bahwa : Name Address Address of Domicile Telephone Number Position Name Address Address of Domicile Telephone Number Position Declare that : 1. Bertanggung jawab atas penyusunan dan penyajian laporan keuangan konsolidasian perusahaan; 1_ We are responsible for the preparation and presentation of the company's consolidated financial statements; 2. Laporan keuangan konsolidasian......

Words: 31950 - Pages: 128

Free Essay

Laporan Anapraancis

...pada saat data bergerak melalui sistem 2. Menggambarkan fungsi-fungsi(dan sub fungsi) yang mentransformasi aliran data Simbol DFD - Terminator/Kesatuan Luar di DFD Suatu kesatuan luar dapat disimbolkan dengan suatu notasi kotak. Notasi terminator/Kesatuan Luar di DFD Terminator dapat berupa orang, sekelompok orang, organisasi, departemen di dalam organisasi, atau perusahaan yang sama tetapi di luar kendali sistem yang sedang dibuat modelnya. - Arus Data (Data Flow) Arus data (data flow) di DFD diberi simbol suatu panah. Arus data ini mengalir diantara proses (Process), simpanan data (data store) dan kesatuan luar (external entity). Arus data ini menunjukkan arus data yang dapat berupa masukkan untuk sistem atau hasil dari proses sistem. Notasi Arus Data di DFD - Proses (Process) Suatu proses adalah kegiatan atau kerja yang dilakukan oleh orang, mesin, atau komputer dan hasil suatu arus data yang masuk ke dalam proses untuk dilakukan arus data yang akan keluar dari prises. Notasi Proses di DFD - Simpanan Data (Data Store) Simpanan data (data store) merupakan simpanan dari data yang dapat berupa file atau database di sistem komputer, arsip atau catatan manual, kotak tempat data di meja seseorang, tabel acuan manual, agenda atau buku. Simbol dari Simpanan Data di DFD Soal Buatlah 3 diagram di bawah ini sesuai dengan sistem informasi yang anda rancang. 1. UML yang disukai/dikuasai 2. DFD Level 0 3. DFD Level 1 Pembahasan Sistem yang......

Words: 1152 - Pages: 5

Free Essay

Penerapan Sarbanes Oxley Di Indonesia

...SISTEM PELAPORAN KEUANGAN Studi Kasus : Penerapan Sarbanes Oxley di Indonesia Oleh : Levinda Edvandini Yustina Hiola [pic] PENDIDIKAN PROFESI AKUNTANSI UNIVERSITAS BRAWIJAYA 2012 AKUNTAN PUBLIK DAN REGULATOR ATAS KEANDALAN SISTEM PELAPORAN KEUANGAN Perekonomian  suatu  negara  yang  menganut  sistem  pasar,  terutama  yang memiliki  pasar modal  untuk menggalang  dana masyarakat  bagi  kebutuhan  investasi peruisahaan  emiten,  sangat  dipengaruhi  oleh  tingkat  kepercayaan  masyarakat terhadap  pasar modal  tersebut.  Suatu  pasar modal  yang  dikelola  dengan  baik  (well managed) akan dapat memberikan ketenangan  bagi  investor  bahwa dana  investasi mereka  akan  aman dan dipergunakan oleh emiten  secara bijak untuk meningkatkan kemakmuran  pemegang  saham  dan  stakeholders  lainnya.  Kepercayaan  pemegang saham  terhadap manajemen  suatu  perusahaan   dapat meningkat  apabila  informasi finansial  dan  informasi  penting  lainnya  dapat  mereka  peroleh  (transparan)  dan ketepatan serta kebenarannya diatestasi oleh kantor akuntan public yang kompeten, efektif  dan independen. Beberapa  peristiwa   yang menyangkut masalah  pelaporan  laporan  keuangan emiten,  seperti  kasus  Kimia  Farma  dan  Bank  Lippo,  yang  terjadi  di  pasar  modal Indonesia,  membuat  investor  tidak  dapat  sepenuhnya  mempercayai  begitu  saja  laporan yang dibuat oleh emiten. Kenyataan bahwa laporan keuangan tersebut sudah melalui  proses  audit  yang ......

Words: 3097 - Pages: 13

Jonas Bloquet | Michael Keaton | 2,486,590 2,486,590 455 455 Grité de emocion pensando que había otro final A la miércoles mi kokoro we 😂😂A causa de eso leí de nuevo el final para cuando el animé???? estoy seguro que a todos nosotros nos gustaría ver que se haga