Free Essay

Mental Illness

In: Other Topics

Submitted By kbn1411
Words 2694
Pages 11
Vietnamese

Bệnh tâm thần là gì?
(What is mental illness?)

Bệnh tâm thần là gì?
Cứ trong 5 người dân Úc-đại-lợi thì sẽ có một người bị một căn bệnh tâm thần, và hầu hết trong chúng ta sẽ bị một vấn đề về tâm thần trong cuộc sống của mình. Bệnh tâm thần là một thuật ngữ tổng quát ám chỉ một nhóm bệnh tật, cũng giống như cách nói bệnh tim thì ám chỉ một nhóm bệnh tật và rối loạn ảnh hưởng đến trái tim. Một căn bệnh tâm thần là một vấn đề về sức khỏe, ảnh hưởng đáng kể đến tâm trạng cách suy nghĩ, cư xử và giao tiếp của ai đó với những người khác. Bác sĩ chẩn bệnh tâm thần dựa vào những tiêu chí đã được chuẩn hóa. Thuật ngữ rối loạn tâm thần cũng được sử dụng để ám chỉ những vấn đề về sức khỏe này. Một vấn đề về sức khỏe tâm thần cũng can dự đến cách suy nghĩ, tâm trạng và cư xử của một ai đó, nhưng ở mức độ nhẹ hơn so với một căn bệnh tâm thần. Những vấn đề về sức khỏe tâm thần thường gặp hơn và bao gồm cả bệnh tâm thần mà ta có thể bị thoáng qua tựa như là một phản ứng trước những căng thẳng trong cuộc sống. Những vấn đề về sức khỏe tâm thần ít nghiêm trọng hơn các bệnh tâm thần, nhưng có thể phát triển thành một căn bệnh tâm thần nếu chúng không được xử lý thích đáng. Những căn bệnh tâm thần gây nhiều khổ sở cho người mắc bệnh, cũng như cho gia đình và bạn bè của họ. Hơn nữa, những căn bệnh này đang gia tăng. Theo Tổ chức Y tế Thế giới (World Health Organization), bệnh ưu

sầu hay trầm cảm sẽ là một trong những vấn đề về sức khỏe lớn nhất trên thế giới tính tới năm 2020.

Các loại bệnh tâm thần
Các căn bệnh tâm thần có những loại và mức độ trầm trọng khác nhau. Một trong số những loại chính yếu là bệnh trầm cảm, chứng lo âu, tâm thần phân liệt, chứng loạn tâm thần hưng-trầm cảm, chứng rối loạn nhân cách và chứng rối loạn ăn uống. Các căn bệnh tâm thần thường gặp là chứng lo âu và bệnh trầm cảm. Trong khi mỗi người thỉnh thoảng đều trải qua các cảm giác căng thẳng, sợ hãi, hay buồn rầu mạnh mẽ, căn bệnh tâm thần hình thành một khi các cảm giác này trở nên quá xáo trộn và mãnh liệt đến nỗi những người này gặp nhiều khó khăn đối phó với những sinh hoạt hàng ngày, như công việc làm, vui hưởng giây phút giải trí và duy trì những mối quan hệ. Khi lên đến cực độ, những người mắc chứng bệnh trầm cảm có thể không còn khả năng thức dậy ra khỏi giường hoặc chăm sóc cho bản thân họ nữa. Những người mắc một vài loại chứng lo âu có thể không còn khả năng rời khỏi nhà, hoặc có thể có những thói quen bắt buộc nhằm giúp họ giảm bớt nỗi sợ hãi. Các căn bệnh tâm thần ít gặp hơn có thể gắn liền với chứng loạn tâm thần. Các chứng này bao gồm bệnh tâm thần phân liệt và chứng loạn tâm thần hưng trầm cảm. Những người trải qua một cơn loạn tâm thần cấp tính thường mất liên hệ với thực tại và cảm nhận về thế giới của họ khác hẳn với bình thường.

2/6

Khả năng của họ để hiểu được những suy nghĩ, tâm trạng và thể giới xung quanh họ bị ảnh hưởng trầm trọng. Một cơn loạn tâm thần có thể gắn liền với ảo tưởng, như những niềm tin sai lầm bị ám hại, có tội lỗi hoặc phóng đại. Cơn này có thể gắn liền với ảo giác, khi người ấy nhìn thấy, sờ mó hay ngửi được những thứ không hiện hữu ở đó. Các cơn loạn tâm thần có thể đe dọa và làm cho những người khác bối rối. Đối với những người nào không quen thuộc với hành vi như vậy, họ thấy khó mà hiểu được.

của căn bệnh. Đề nghị làm chuyện này chẳng giúp ích được tí nào. Những người mắc bệnh tâm thần cần sự thông cảm và hỗ trợ giống như những người mắc chứng bệnh thể lý vậy. Bệnh tâm thần cũng không khác gì – không ai đáng bị quy lỗi vì căn bệnh này. Người mắc bệnh tâm thần có thể có nguy cơ dùng rượu và chất ma túy khác độc hại. Điều này khiến cho việc chữa trị thêm phần phức tạp, vì thế điều quan trọng là phải xử trí hiệu quả việc dùng rượu và chất ma túy khác. Rủi ro tự tử tăng cao đối với những người mắc một số bệnh tâm thần, đặc biệt là ngay sau khi có chẩn đoán hay được xuất viện.

Chữa trị bệnh tâm thần
Hầu hết các căn bệnh tâm thần đều có thể được chữa trị hiệu quả. Nhận biết các dấu hiệu và các triệu chứng sớm ban đầu và kiếm cách chữa trị sớm và hiệu quả là điều quan trọng. Việc chữa trị càng bắt đầu sớm chừng nào thì kết quả mới càng tốt đẹp chừng nấy Các cơn bệnh tâm thần có thể đến rồi qua đi trong các thời kỳ khác nhau trong quãng đời con người. Một số người chỉ bị một cơn bệnh và bình phục hoàn toàn. Đối với những người khác, bệnh có thể tái diễn trong suốt quãng đời của họ. Các chữa trị hiệu quả có thể bao gồm thuốc men, các liệu pháp tâm lý về hành vi và nhận thức, hỗ trợ về mặt tâm lý và xã hội, phục hồi thiểu năng tâm thần, tránh những yếu tố rủi ro như dùng rượu và các chất ma túy khác độc hại và học hỏi các kỹ năng tự lo liệu cho bản thân. Rất hiếm khi mà ai đó mắc bệnh tâm thần có thể chỉ dùng sức mạnh của ý chí thôi để làm tan biến đi triệu chứng

Các điều ngộ nhận, hiểu lầm và sự thực về bệnh tâm thần
Các điều ngộ nhận, hiểu lầm, thành kiến và thái độ xấu vây quanh bệnh tâm thần. Những điều này gây ra nỗi ô nhục, kỳ thị và cô lập cho những người bệnh tâm thần, cũng như gia đình và người chăm sóc cho họ. Các câu hỏi thường gặp về bệnh tâm thần là: Các bệnh tâm thần có phải là một dạng của thiểu năng trí tuệ hoặc hư hại não bộ không? Không phải. Chúng cũng là các căn bệnh như bao căn bệnh khác, như bệnh tim, tiểu đường và hen suyễn vậy. Tuy nhiên người mắc bệnh tâm thần thường không được cái tập tục đối xử cảm thông, hỗ trợ và tặng hoa như đối với những người mắc các chứng bệnh thể lý.

3/6

Các bệnh tâm thần có phải là không chữa lành được và kéo dài suốt đời không? Không phải. Khi được chữa trị sớm và thích hợp, nhiều người bình phục hoàn toàn và không còn bị thêm các cơn bệnh nữa. Đối với những người khác, bệnh tâm thần có thể tái diễn trong suốt cuộc đời của họ và cần chữa trị trường kỳ. Chuyện này cũng giống như những căn bệnh thể lý khác, như bệnh tiểu đường hoặc bệnh tim vậy. Giống như các căn bệnh lâu dài khác, bệnh tâm thần có thể được chữa trị để mỗi cá nhân có thể sống cuộc đời viên mãn nhất. Mặc dù một số người trở nên khiếm tật do hậu quả của căn bệnh tâm thần trường kỳ, nhiều người thậm chí bị các cơn bệnh rất nặng nhưng vẫn sống cuộc đời trọn vẹn và hữu ích. Người ta có bị mắc bệnh tâm thần bẩm sinh không? Không. Khuynh hướng dễ mắc bệnh đối với một số bệnh tâm thần, như chứng loạn tâm thần hưng trầm cảm, có thể lưu truyền trong gia đình. Nhưng có những người khác mắc bệnh tâm thần mà không có tiền sử bệnh trong gia đình. Nhiều yếu tố đóng góp vào thời kỳ khởi phát của căn bệnh tâm thần. Các yếu tố này bao gồm căng thẳng tinh thần, nỗi buồn tang chế, đổ vỡ trong mối quan hệ, bị hành hạ thể xác và hãm hiếp làm nhục, thất nghiệp, cô lập trong xã hội và bệnh thể lý và khuyết tật nặng. Hiểu biết của chúng ta về nguyên nhân gây bệnh tâm thần đang mở rộng thêm. Bất cứ ai cũng có thể mắc một căn bệnh tâm thần sao?

Đúng vậy. Thật ra, cứ trong 5 người dân Úc-đại-lợi thì có tới một người có thể bị một căn bệnh tâm thần. Người nào cũng dễ bị những vấn đề về sức khỏe tâm thần. Nhiều người cảm thấy dễ chịu hơn với ý niệm bị ‘suy sụp thần kinh’ hơn là bị một căn bệnh tâm thần. Tuy nhiên, điều quan trọng là nên trò chuyện cởi mở về bệnh tâm thần, bới vì làm như thế sẽ giảm bớt được nỗi ô nhục và giúp cho người bệnh sớm kiếm cách chữa trị. Những người mắc bệnh tâm thần có thường nguy hiểm không? Không. Ý thức sai lầm này ẩn tàng trong một số những thành kiến tai hại nhất. Những người mắc bệnh tâm thần hiếm khi nào nguy hiểm. Thậm chí những người bị bệnh tâm thần trầm trọng nhất hiếm khi nào nguy hiểm một khi đã được chữa trị và hỗ trợ thích hợp. Người mắc bệnh tâm thần có nên được cách ly khỏi cộng đồng không? Không. Hầu hết người mắc bệnh tâm thần đều bình phục nhanh chóng và thậm chí không cần được bệnh viện chăm sóc . Những người khác được nhập viện trong thời gian ngắn để chữa trị. Các tiến bộ trong việc chữa trị qua những thập niên gần đây giúp cho hầu hết người bệnh sinh sống trong cộng đồng của họ, và không cần phài bị nhốt hoặc bị cách ly như vẫn thường làm trước đây. Một số rất nhỏ những người mắc bệnh tâm thần cần được bệnh viện chăm sóc, đôi khi trái với ý muốn của họ. Các tiến bộ trong việc chữa trị đã khiến cho chuyện này ngày càng ít thấy hơn, và cứ trong 1000 người bệnh mới có chưa tới một người phải bị chữa trị theo cách này.

4/6

Có phải nỗi ô nhục là một trong những trở ngại lớn nhất cho người mắc bệnh tâm thần không? Phải. Một trong số những trở ngại lớn nhất cho những người hồi phục sau căn bệnh tâm thần là phải đương đầu với các thái độ tiêu cực của những người khác. Điều này có nghĩa là những người mắc bệnh tâm thần phải đối diện với sự cô lập và kỳ thị chỉ vì mình mắc bệnh. Thái độ tích cực và đầy hy vọng của gia đình, bạn bè, cơ quan phục vụ, chủ nhân và những người khác trong cộng đồng đối với người mắc bệnh tâm thần là điều cốt yếu nhằm đảm bảo cho cuộc sống an vui của người bệnh tâm thần và yểm trợ cho việc bình phục bệnh.

Có thể làm được điều gì vể nỗi ô nhục của bệnh tâm thần?
• Hãy nghĩ tới các căn bệnh tâm thần như bất kỳ các căn bệnh và các tình trạng sức khỏe khác và đưa chuyện này ra công khai. • Hãy nói chuyện cởi mở về bệnh tâm thần với mọi người mà ta gặp gỡ -thật là ngạc nhiên khi thấy biết bao nhiêu người bị ảnh hưởng bởi căn bệnh tâm thần, đặc biệt là chứng rối loạn có tần xuất cao như bệnh trầm cảm và chứng lo âu. • Giáo dục cho cộng đồng nhằm vượt qua các thành kiến xấu do dựa vào những quan niệm sai lầm. • Quảng bá y tế tâm thần và thái độ lành mạnh trong suốt cuộc sống tráng niên và thời thơ ấu. • Hỗ trợ việc phát triển tính kiên nghị: học hỏi những cách thức xử trínhững căng thẳng giữa các mối quan hệ, trong các tình huống và biến cố. Trợ giúp cho bạn bè và gia đình người mắc bệnh nhằm nhận được sự chăm sóc và chữa trị càng sớm càng tốt. Bảo đảm cho người mắc bệnh tâm thần được phục vụ chữa trị và hỗ trợ toàn hảo nhằm thúc đẩy việc bình phục bệnh. Hỗ trợ tích cực cho những gia đình và người chăm sóc cho người mắc bệnh tâm thần, là những người cũng thấm thía nỗi bối rối, đau khổ và nỗi ô nhục có thể gắn liền với bệnh tâm thần. Nêu ra vấn đề kỳ thị trong mọi lãnh vực của cuộc sống, bao gồm công việc làm, giáo dục và cung cấp hàng hóa, dịch vụ và các phương tiện. Khuyến khích công cuộc nghiên cứu bệnh tâm thần nhằm giúp hiểu biết các căn bệnh này ảnh hưởng đến con người như thế nàovà làm thế nào để có thể phòng ngừa và/hoặc chữa trị hiệu nghiệm các căn bệnh này.

5/6

Tìm nơi nào để trợ giúp
• Bác sĩ gia đình của quý vị • Trung tâm y tế cộng đồng của quý vị • Trung tâm y tế cộng đồng về tâm thần của quý vị Muốn biết thêm chi tiết về các dịch vụ, xin hỏi Dịch vụ Phúc lợi và Trợ giúp Cộng đồng (Community Help and Welfare Services) và các số điện thoại khẩn trực 24 tiếng có trong cuốn điện thoại niên giám địa phương của quý vị. Nếu quý vị cần thông dịch viên, xin liên lạc Sở Thông dịch qua Điện thoại (TIS) số 13 14 50 Muốn được trợ giúp tham vấn tức thì, xin liên lạc Đường dây điện thoại Mạch sống (Lifeline) qua số 13 11 14. Đường dây Mạch sống này có thể cũng cung cấp cho ta những mối liên lạc, thêm thông tin và trợ giúp. Thông tin hướng dẫn thêm hiện có tại: www.healthinsite.gov.au www.auseinet.com. www.mmha.org.au www.mifa.org.au www.ranzcp.org www.sane.org

Đôi điều về tập tài liệu này
Tập tài liệu này là một phần trong một bộ tài liệu về bệnh tâm thần do Chính phủ Úc-đại-lợi tài trợ thông qua Sách lược Quốc gia về Y tế Tâm thần (National Mental Health Strategy). Các tập tài liệu khác trong bộ này bao gồm: • • • • • • Bệnh tâm thần là gì? Chứng lo âu quá độ là gì? Chứng loạn tâm thần hưng-trầm cảm là gì? Chứng trầm cảm là gì? Chứng rối loạn về ăn uống là gì? Chứng rối loạn nhân cách là gì?

Tất cả các bản tài liệu miễn phí này đều hiện có qua Y tế Tâm thần và Lực lượng Lao động Phân ban của Chính Phủ Úc-đại-lợi Bộ Y tế và Cao niên (Mental Health and Workforce Division of the Australian Government Department of Health and Ageing) GPO Box 9848 CANBERRA ACT 2601 Điện thoại 1800 066 247 Điện thư 1800 634 400 www.health.gov.au/mentalhealth Muốn có các bản tài liệu bằng những ngôn ngữ khác xin liên lạc Cơ quan Y tế Tâm thần Đa Văn hóa Úc Đại Lợi (Multicultural Mental Health Australia) Số điện thoại (02) 9840 3333
MMHA Website: www.mmha.org.au

Insert your local details here

Version 1 November 2007

6/6…...

Similar Documents

Free Essay

Mental Illness

...October 14, 2012 Matthew Hoffman Mental Illness: OCD Obsessive-compulsive disorder (OCD) is an anxiety disorder characterized by the inability to control or even stop unwanted thoughts and actions. From the 14th to the 16th century in Europe, OCD was thought to be a devilish influence and treated through exorcisms (“Who discovered OCD?”). As time went on, this anxiety disorder was thought as a form on insanity; this was until the 19th century. In the 19th century, the obsessive thoughts and compulsive actions were debated as neurosis (“A short history of OCD”, 2009). Finally in 1910, OCD was known to be the “touching disorder” by Sigmund Freud. Freud and Pierre Janet were the first to identify that the disorder is a psychological disorder (“A short history of OCD”, 2009; “Who discovered OCD?”, Karr, 2010). Obsessive-compulsive disorder affects about 1 percent of the United States and 1.8 percent of Canadians. The cradle to grave occurrence of obsessive-compulsive disorder is approximately 1.7 to 4 percent (Moscou & Snipe, 2009). In adults, men and women are equally affected by OCD, according to the American Psychiatric Association in the DSM-IV-TR (2000). According to Medical Doctor, Sang H. Suh, men with OCD have symptoms show up at a younger age than women; men as 6 to 15 years old and women being in their 20’s (2004). Some researchers say that minorities—mostly African and Mexican Americans—are more susceptible to anxiety disorders, such as OCD. This is very......

Words: 1627 - Pages: 7

Premium Essay

Mental Illness

...disclose my feelings about medical treatment of mental illnesses with pharmacotherapy. Finally I will discuss weather treating mental illness with psychopharmacology drugs are a poor solution or great advancements. Contrary to popular belief Psychiatric disorders are more prevalent than society wants to admit people simply avoid seeking treatment because of the social stigma attached. Psychiatric disorders are those that affect the thoughts and mood of individuals. However, when one hears the phrase Psychiatric disorder the first thought is insanity to the point of being confined to mental institution. Nevertheless this is far from the truth. While these disorders can wreak havoc in lives they can also be managed effectively when the correct treatment plan is coupled with counseling and medication. While treating these disorders can prove a difficult task it is the only way to prevent self-management with drugs and alcohol. While I do believe that people with psychiatric disorders can be effectively treated, one must understand all aspects of the puzzle to ensure the treatment method is effective. Most patients who would be diagnosed as having a mental illness engage in other mood altering drugs in an attempt to self-medicate. These mood altering drugs thus lead to addiction and can complicate the treatment plan, because both issues must be addressed to ensure success. Co-occurring disorders are defined as having a mental illness and substance abuse problem which are......

Words: 689 - Pages: 3

Premium Essay

Mental Illness

... Prof. Connor Eng 110/ Sec. 21513 April 13, 2011 In 2000, The British Journal of Psychiatry published the article “Involuntary Out-patient Commitment and reduction of Violent Behavior in Persons with Severe Mental Illness” in which states that serious violent acts committed by individuals with mental illnesses are statistically rare events. Still, the potential for violence in a proportion of persons with severe, persistent and often untreated psychiatric disorder stimulates public fear, prevents general acceptance and inclusion of persons with psychiatric disabilities and limits normalization and effectiveness of community based mental health services. Violent behavior among persons with severe mental illness causes public concern and is associated with illness relapse, hospital recidivism and poor outcomes in community based treatment. Violent behavior in persons with psychiatric disorder causes great public concern and is recognized by mental health clinicians as a significant problem associated with illness relapse, hospital recidivisms and poor outcomes in community based treatment. Involuntary outpatient commitment is a legal intervention designed to benefit individuals with severe mental illness who need ongoing psychiatric care and support to prevent dangerous relapse, but who are reluctant or unable to follow through with community based treatment (Swartz 1999). Lowest risk of violence was associated with extended outpatient......

Words: 801 - Pages: 4

Premium Essay

Mental Illness

...MENTAL ILLNESS October 2001, just after September 11, he started acting and behaving erratically. He was not the same man we have known as Uncle Dan for the past few years. What has happened to him? Has he suffered from some type of mental illness? According to Canadian Health Association “mental illnesses can take many forms, just as physical illnesses do” (Canadian Mental Health Association, 2009). Uncle Dan was born and raised in a small town named Quesnel, located in the South Western part of Canada. Although his parents were not wealthy, they were not financially restricted either, due to the abundance of lumber mills in this region. They had pushed and financed their children education, for they knew that it was an investment into the future. Even though Uncle Dan’s parent never received a formal education, they were fully aware of the importance of going to college. As an honor graduate from the local High school, Uncle Dan received a scholarship from the province university, BC University, to continue his education. That year, he had met Julia, my mother’s younger sister, whom he married a year later. Shortly afterward, Dan dropped out of the University and returned home to work in a local mill. The only explanation that was given to his parents was “College is not meant for people like me.” While this was not the extent of Uncle Dan’s transformation, it was not enough of a significant warning sign that Uncle Dan had a mental issue. In fact, it was not until......

Words: 1686 - Pages: 7

Premium Essay

Mental Illness

...Mental Illness Linked to Heavy Cannabis Use People with mental illnesses are more than seven times more likely to use cannabis weekly compared to people without a mental illness.Cannabis is the most widely used illicit substance globally, with an estimated 203 million people reporting use..It is known that people with mental illness consume more cannabis, perhaps partially as a way to self- medicate psychiatric symptoms, but data that was gathered showed the degree of the correlation between cannabis use, misuse, and mental illness.People with mental illness use cannabis at high rates. This can be of concern because it could worsen the symptoms of their mental illness.Researchers found that individuals with mental illness were 10 times more likely to have a cannabis use disorder.In a new study, CAMH researchers analyzed data from face-to-face interviews with over 43,000 respondents over the age of 18 from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions. Using structured questionnaires, the researchers assessed cannabis use as well as various mental illnesses including depression, anxiety, drug and alcohol use disorders and personality disorders, based on criteria from the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV).Among those will mental illness reporting at least weekly cannabis use, rates of use were particularly elevated for those with bipolar disorder, personality disorders and other substance use disorders.In total, 4.4 per cent......

Words: 288 - Pages: 2

Premium Essay

Mental Illness

...Topic: Institution: 1. Introduction Mental illness is considered to be a wide range of conditions on mental health and also known to be a disorder affecting an individual’s behavior, thinking and mood. Some example includes addictive behaviors, eating disorders, schizophrenia, anxiety disorder and depression. From time to time, most individuals are known to have numerous mental health concerns. Mental health concern are actually not mental illnesses but if they persist and the symptoms and sings result to recurring stress that affect an individual’s ability to function, then they can be considered to be mental illness. Mental illness is quite a big problem to an individual and usually turns an individual to be miserable throughout their day if they are not well managed. Counseling (psychotherapy) and a medication combination is mostly used to manage mental illness. Mental illness symptoms and signs are known to be varying depending on particular circumstances, disorder and numerous other factors. An individuals behaviors, thought and emotions are mostly affected by a mental illness. most mental illness are known not to improve on their own but they get worse if they go untreated over a long time and causing a lot of damage. Treatment of mental illness varies depending on the mental illness type, its severity and the form, kind or type of treatment that will work to a particular individual. Two individual having a similar mental illness condition might have to treat them......

Words: 2291 - Pages: 10

Premium Essay

Mental Illness

...Daniel Diskin Intro To Psychology “What Mental Illness now means to me” I would like to start this assignment off by announcing that I was not in “the class” when the first assignment was handed out. If I was I would have had an entire different perception then I have gained during this semester. I wish I could of looked back and realize how different I look at the subject now, compaired to then. I will do my best to help explain everything I have learned this semester. Media Portrayal of Mental Illness in America The media in American society has a major influential impact on the minds and beliefs of millions of people. Whether through the news, television shows, or film, the media acts as a huge database for knowledge and instruction. It is both an auditory and visual database that can press images and ideas into people's minds. Even if the individual has no prior exposure or knowledge to something, the media can project into people's minds and leave a lasting impression. Because of this people begin to think that people with psychiatric disability, living in a society that widely endorses stigmatizing ideas, will internalize these ideas and believe that they are less valued because of their psychiatric disorder. Self-esteem suffers, as does confidence in one's future. Many people with serious mental illness are challenged doubly. On one hand, they struggle with the symptoms and disabilities that result from the disease. On the other, they are challenged by......

Words: 425 - Pages: 2

Free Essay

Mental Illness

...have an undiagnosed mental health issue that they may be self medicating for, or even a diagnosed disorder but have no insurance or way of getting the help him or her may need. The history of Mental illness is hard to believe. Many people went through enormous misery coping with the illness, especially with the public beliefs towards the mentally ill population. People with mental illness were seen as possessed by demons or animal- like. Because of this, the mentally ill were treated horrifically. The mentally ill were often treated similar to what was seen in the movies. Humans were tied down or put into strait jackets, beaten and tortured in an attempt to try and release the demons that possessed him or her. “In 1900, Clifford Beers, a Yale graduate and young businessman, suffered an acute breakdown brought on by the illness and death of his brother. Shortly after a suicide attempt, Beers was hospitalized in a private Connecticut mental institution. At the mercy of untrained, incompetent attendants, he was subject to degrading treatment and mental and physical abuses (Mental Health America, 2012). Because of what Beers went through, he decided to help make a better America. His struggles “sparked a fearless determination to reform care for individuals with mental illnesses in the United States and abroad” (Mental Health America, 2012). Beers wrote a book on the struggles he endured while suffering in the institution. The book had a huge impact on mental health......

Words: 1366 - Pages: 6

Premium Essay

Mental Illness

...Mental illness paper Athena M. Blythe HCA/240 December 14, 2014 Ismaila Ramon Mental Illness Paper There are several types of anxiety disorders. The anxiety disorder that I chose to write about is post-traumatic stress disorder also known as PTSD. A person with PTSD has experienced an overwhelming traumatic incident. Most think of veterans of war having PTSD. Actually PTSD is more common than you think. It can happen because of a car accident, a fire, a rape, child abuse, or even events like September 11,2001. Patients with PTSD experience the traumatic event repeatedly and can last for months or even years after the original event. Over the years there have been many studies to diagnosis and help treat patients with PTSD. Post-traumatic stress disorder was officially introduced in the psychiatric world in the 1980 according to the publication of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Third Edition (DSM-III) by The American Psychiatric Association (APA). However the signs and symptoms can be noted as far back as the fifth century. During the First World War soldiers were showing signs of fatigue, impaired vision, nightmares, confusions, and seizure like tendencies. Medical professional didn’t understand the cause and called this reaction “shell shocked” since there were no physical evidence of trauma and as a result the behavior was often perceived as being a coward. In fact some believed that based on the idea that soldiers were faking their......

Words: 1758 - Pages: 8

Premium Essay

Mental Illness

... we get medication and some rest to get better; most of the times the disease is gone. However, mental illness is not the same. Once the person is affected, it is not a simple process to get back to an average day. It takes time and the right treatment to get better. .. Mental illness has several symptoms that need to meet in criteria of the DSM V in order to be diagnosed. The website MAYO CLINIC provides the following definition of what a mental illness is: “Mental illness refers to a wide range of mental health conditions — disorders that affect your mood, thinking and behavior. Examples of mental illness include depression, anxiety disorders, schizophrenia, eating disorders and addictive behaviors. Many people have mental health concerns from time to time. But a mental health concern becomes a mental illness when ongoing signs and symptoms cause frequent stress and affect your ability to function. A mental illness can make you miserable and can cause problems in your daily life, such as at work or in relationships. In most cases, symptoms can be managed with a combination of medications and counseling (psychotherapy) (Mayo Clinic,2015)” As the website described, Mental illness must disturb the daily functioning, such as the ability to work, go to school, or the difficulty of doing simple activities such as getting up of the bed, get groomed or eat. Also, the mental illness doesn’t necessary has to affect the person who has it, but to those who are around. For example,...

Words: 2158 - Pages: 9

Free Essay

Mental Illness

...Mental Illness: General Anxiety Disorder Kirsten Wolf HCA/240 November 22, 2015 Toni Parolisi Mental Illness: General Anxiety Disorder Generalized anxiety disorder, also known as GAD, affects 5% of Americans in their lifetime, which is about 18% of American Adults per year. Someone who has GAD, has a chemical imbalance in their brain. The chemicals that are in our brain are called neurotransmitters. These neurotransmitters are what communicate information throughout our brain and bodies. The neurotransmitters that are targeted in anxiety are called gamm-aminobietyric acid (GABA), serotonin, dopamine, and epinephrine. The exact cause of generalized anxiety disorder is not completely understood. However, scientists believe that it’s because of genetics and other risk factors. These other risk factors are based on someone’s mood and if they are female. Someone who is constantly negative or avoids anything that might put them in danger or get them in trouble may have anxiety. Being female is a risk factor because more women are diagnosed with GAD more often than men. The symptoms for generalized anxiety disorder vary depending on the person. Someone who has GAD, are constantly worrying about small or large things, throwing them out of proportion. They have a hard time trying to relax because they have the constant feeling of being on edge. They fear of making the wrong decision and find a possible negative outcome in everything. They also experience physical problems,......

Words: 1027 - Pages: 5

Premium Essay

Mental Illness

...My position regarding whether mental illness is socially constructed is borderline, but I agree more that social construction plays a greater role overall. Social construction becomes prevalent when one’s responses begin to be defined as socially appropriate or not. An inappropriate or socially unexpectable response is then seen as abnormal, and thus categorized into mental illness. I believe that social construction plays a role in the view and diagnosis of mental illness because everyday stressors and the reaction to them are being socially labeled as symptoms of mental illness when in reality there is no “normal” response to issues experienced throughout an individual’s life. The media, politics and entertainment business play a large role in the view on what is socially normal and correct. For example, when someone falls short of these standards symptoms of depression and anxiety may result causing responses that are “abnormal”. Now that the symptoms’ have surfaced, they must be defined and many times easily being pointed in the direction of mental illness. I agree with Horwitz’s view suggesting that many issues that result in treatment and/or therapy are truly not a mental disorder, and the system used to classify the disease is not realistic. Disorders stemming from psychotic features such as bipolar disorder and depression, should be viewed more on as a continuum rather than entities that can be categorically placed (Horwitz, 2002). Disorders such as depression or......

Words: 269 - Pages: 2

Free Essay

Mental Illness

...CV-2D ASSIGNMENT OF: PSYCHOLOGY SUBMITTED TO: MISS BATOOL MENTAL ILLNESSS (PROBLEMS) &WORK When discussing mental problems and work, "work" can mean a number of things. It can mean the workplace, as in where we go to do our jobs. It can also mean the act of working, what we do at our jobs, as a volunteer in the community, or what we like to do in the garden, kitchen or workshop to relax. The relationship between mental illness and work can be looked at in a number of different ways, including: • the stresses and strains today's workplace places on us;  • the incredible pressure placed upon people to continue to perform at work when an illness strikes, and the extra strain this places on their families and friends;  • the difficult barriers those persons diagnosed with a mental illness face in the working world;  • the strain encountered by people who work while they care for someone with a mental illness at home;  • the therapeutic role the act of work plays in helping to reduce stress and improve mental health; and,  • the benefits work can bring in guiding people diagnosed with a mental illness toward recovery, rebuilding their self-esteem and hopefully returning to the jobs they left when the illness struck.  What is Mental Illness? The first step toward discussing mental illness and helping eliminate myths, misconceptions and stereotypes is to understand what a psychiatric illness is. In general it refers to significant clinical......

Words: 1398 - Pages: 6

Premium Essay

Mental Illness

...Mental illness definition rewrite In ancient Egyptian, Indian, Greek, and Roman writings, mental illness was categorized as a religious or personal problem. In the 5th century B.C, Hippocrates was a pioneer in treating mentally ill people with techniques not rooted in religion; instead, he focused on changing a mentally ill patient’s environment or occupation, or administering certain substances as medications. During the middle Ages, the mentally ill were believed to be possessed or in need of religion. Mental illness is a condition, which effect person’s brain. Therefore it can alter person’s mood or thoughts. If it is serious, a person can lose some of their ability to function in daily life. For example, losing the ability to speak, move or think critically. Currently, I think there is a no treatment for mental illness patients to fully recover their illness. Nowadays, there is lots of surgery’s developing for physical illness problem because it’s depending on bones. However, mental illness is different because brain cannot be fixed in the same way that bones can be fixed. Having a surgery on person’s brain can be somewhat more dangerous and difficult for the doctors. Brain cannot recover easily. Various types of mental illness can affect persons’ behavior, thinking, ability or mood. The most familiar mental illnesses for me are depression and ADHD. Those illnesses impact many people in daily life. They consider as a normal mental illness. Those can occur......

Words: 814 - Pages: 4

Premium Essay

Mental Illness

...Mental Illness and Schizophrenia Mental Illness and Schizophrenia Joyce Dalton PSY350: Physiological Psychology Instructor: Brandy Goldston February 5, 2012 Mental Illness and Schizophrenia Mental illness has been acknowledged for thousands of years. Those who were different, or acted different from what main stream society felt was the norm; those who committed adultery, those pregnant out of wedlock, or even those who were mentally different, were all singled out, treated the same, and considered abnormal. Abnormal behavior cannot simply be defined into a single definition, with no definite line that can be crossed which separates whether someone on one side of the line has abnormal tendencies, with someone on the other side which is considered normal behavior. This paper focuses on Schizophrenia, a major mental illness, and will discuss and evaluate the symptoms, causes, and treatments which are currently being used. The human mind can be fragile, and there are many diseases and disorders that can affect it. Some may be serious while others are minor and barely recognizable. Schizophrenia is just one of those diseases which can encompass being both minor and serious. The definition for a mental illness is an illness that affects a person's mind, thoughts, emotions, personality, or behavior. Just like a physical illness, mental illness also shows symptoms that make it possible for the mental disorder or illness to be identified. Some of the recognizable......

Words: 3768 - Pages: 16

The Secret Life of Pets | Will Grace | Alena Wu - Dilema